1 koljenicu od 2 kg

150 g slanine

3 žlice mljevene

crvene paprike

malo origana i kumina

2 žlicemješavine povrća

100 mlpiva

3 oguljena krumpira

4 luka, peršin

manju glavicu češnjaka

1 glavu zelja

malo crnog papra u zrnu

lovorov list

ulje

sol

Koljenicu stavite u vatrostalnu zdjelu, dodajte sitno nasjeckani češnjak, origano, zrna crnog papra, kumin i lovorov list. Prelijte uljem, dodajte pivo i mljevenu crvenu papriku. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pečnicu. Pecite 120 minuta na temperaturi od 200 °C. Ispečenu koljenicu servirajte na pladnju s oba priloga.

PRILOG 1:
Narezan i oguljen krumpir stavite kuhati. Sitno nasjeckajte 3 luka, a 100 g slanine narežite na ploške. Kupus narežite na kockice. U posebnu posudu ulijte ulje i propržite luk. Dodajte slaninu i miješajte. Kad slanina požuti, dodajte narezani kupus, mješavinu začina i ostatak lovorova lista. Dodajte mljevenu crvenu papriku, sol i papar, nasjeckani peršin. Dolijte 500 ml vode i promiješajte.

PRILOG 2:
Nasjeckajte 1 glavicu luka, 50 g slanine i peršin. Kuhani krumpir maknite s vatre i isperite hladnom vodom. U posudu nalijte ulje i propržite luk. Na prženi luk dodajte komadiće slanine i promiješajte. Dodajte kuhani krumpir, peršin i papar.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakRoladice sa 4 okusa
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.