Posebno fini gulaš

103

150 g pancete
1 kg svinjetine
2 luka
6 češnja češnjaka
2 svježe paprike
3 mrkve
1/2 žlice origana
1/2 žlice majčine dušice
1 list celera
3-4 lovorova lista
2 žlice mljevene paprike
2 žlice pasirane rajčice
1 žlica vegete
sol i papar
200 ml bijelog vina
500 ml goveđeg temeljca
500 ml vode

Žličnjaci s makom:
240 g brašna
1 žlica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žlice maka
3 žlice maslaca
250 ml mlijeka

Narezanu pancetu prepržiti do zlatnožute boje, zatim ispeći meso narezano na komadiće dok ne dobije lijepu rumenu boju i potom izvaditi. Na ostatku masnoće prepržiti luk, dodati češnjak, papriku, origano, majčinu dušicu, celer i lovorov list. Sve lagano posoliti i dinstati dok ne omekša, a zatim dodati mrkvu, mljevenu papriku i pasiranu rajčicu, te dinstati dok se rajčica ne počne hvatati za dno posude. Potom sve zaliti vinom i pustiti da zavrije, a na kraju dodati temeljac, vodu, vegetu i papar, te pustiti neka zavrije. Na kraju dodati preprženo meso i pancetu, poklopiti i pustiti da se lagano kuha oko 45 min. U međuvremenu napraviti žličnjake. Maslac i mlijeko rastopiti, a u zdjelu za miješanje dodati brašno, prašak za pecivo, sol i mak, pa promiješati. Preliti kipućom vodom i vilicom umijesiti srednje tvrdo tijesto. Zatim od tijesta, među dlanovima uvaljati kuglice, i ostaviti prekriveno folijom do upotrebe. Tako pripremljene žličnjake lagano spustiti u umak slažući ih uz rub posude. Sve zajedno poklopiti i kuhati oko 30 min na laganoj vatri, dok se umak ne zgusne i žličnjaci ne skuhaju.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakČajna salata
Sljedeći članakČarobne kocke
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.