Za mesne okruglice:
– 200 g pilećeg bijelog mesa (samljevenog)
– 1 jaje
– 2 žlice parmezana (ili nekog drugog sira)
– 2 žlice krušnih mrvica
– sol, papar

Za juhu od povrća:
– 1-2 režnja češnjaka
– 2 mrkve
– 1 pastrnjak
– 1 celer stabljika
– 1 šalicu graška
– 2 lista kelja 
– peršinov list
– 1-2 žlice ulja
– sol i papar po ukusu

Priprema:

Za juhu: Očistite i operite povrće. Mrkvu, celer stabljiku i pastrnjak isjeckajte na komadiće. U lonac stavite ulje, dodajte sitno isjeckani režanj češnjaka. Kratko propržite i dodajte mrkvu, celer, pastrnjak i grašak te izrezane listove kelja. Dopunite s oko 1 litrom vode. Posolite i popaprite te kuhajte poklopljeno na srednjoj temperaturi oko 15 minuta.

Za mesne okruglice: Stavite meso u posudu i dodajte parmezan, krušne mrvice i jaje. Posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte. Od ove smjese napravite okruglice. Ako vam se učini da je smjesa rijetka dodajte još sira ili krušnih mrvica.

Nakon 15 minuta kuhanja povrća, dodajte jednu po jednu okruglicu u juhu. Kuhajte sve zajedno još 10 minuta. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodajte nasjeckani peršinov list.

Po želji jelo posipajte ribanim sirom ili dodajte vrhnje.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNova isplata iz Programa ruralnog razvoja za preradu i pakiranje sira
Sljedeći članakKviki gric
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.