Biskvit:

✦6 jaja

✦6 žlica šećera

✦100 ml ulja

✦6 žlica oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦2 žlice kakaa

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na naj­manju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak, a zatim i ulje. Na kraju umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Uliti u kalup dimenzije 35 x 25 cm obložen papirom za pečenje i peći u za­grijanoj pećnici oko 20 minuta na 180 °C.

Preljev:

✦250 ml čokoladnog mlijeka

Priprema: Pečeno preliti s čokoladnim mlijekom.

Krema:

✦300 ml vrhnja za šlag

✦150 g šećera u prahu

✦400 ml kiselog vrhnja

✦300 g mljevenog plazma keksa

Priprema: Miksati vrhnje za šlag do pola, dodati še­ćer u prahu i kiselo vrhnje pa sve sjediniti mikserom. Ručno umiješati mljeveni plazma keks i rasporediti po biskvitu.

Dekoracija:

✦250 ml vrhnja za šlag

✦plazma keks

Priprema: Kolač premazati umućenim vrhnjem za šlag i posuti mljevenim plazma keksom.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKaramelizirana jabuka
Sljedeći članakRadionice “Moj-seoski” u Slavoniji, Baranji i Podunavlju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.