Tijesto:

✦20 dag glatkog brašna

✦15 dag smeđeg šećera

✦5 dag kakaa

✦5 dag gustina

✦1 prašak za pecivo

✦1,5 dcl ulja

✦40 dag kiselog vrhnja

✦2 žlice ruma

Priprema: Pomiješati brašno, šećer, kakao, gustin i prašak za pecivo. Dodati ulje, vrhnje i rum, pa miksati u homogenu smjesu. Uliti smjesu u namašten i brašnom posipan kalup 20 x 28 cm i peći na 180 °C, oko 35 minuta. Ostaviti da se ohladi u kalupu, a zatim ga prerezati vodoravno na dva dijela. Smjesa se može podijeliti na dva dijela i ispeći na dva puta, pa se i kraće peče.

Za preljev:

✦½ dcl mlijeka

✦0,3 dcl ruma

Priprema: Donji biskvit vratiti u kalup i poš­kropiti polovicom mješavine ruma i mlijeka.

Krema:

✦½ kg očišćenih banana

✦1 žlica ruma

✦20 dag čokolade za kuhanje

✦2 dcl vrhnja za šlag

✦1 šlagfix

Priprema: Usitniti banane štapnim mikse­rom. Umiješati rum i čokoladu otopljenu na pari. Na kraju dodati vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom. Kremu rasporediti po biskvitu u kalupu i preklopiti je pažljivo gornjim bi­skvitom. Poškropiti ostatkom mlijeka i ruma i staviti u hladnjak na minimalno sat vremena.

Ganache:

✦25 dag čokolade za kuhanje

✦3 dcl vrhnja za šlag

✦3 dag maslaca

Priprema: Po sjeckanoj čokoladi preliti vrelo vrhnje za šlag. Umiješati i kockice maslaca, pa sve miješati da se poveže i malo ohladi.

Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice

Prethodni članakMokri kolač
Sljedeći članakDodijeljeno 166 tisuća eura za sprječavanje štete od divljači
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.