Biskvit:

✦5 jaja

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦prstohvat soli

✦125 ml ulja

✦250 ml gazirane mineralne vode

✦350 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

Umak:

✦500 g svježih ili smrznutih jagoda

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

I još:

✦400 ml vrhnje za šlag

✦50 g šećera u prahu

✦1 vanilin šećer

✦400 g svježih jagoda

Priprema biskvita:

1. Miksati jaja sa šećerom, vanilin šećerom i soli 15 – 20 minuta dok smjesa ne dobije na volumenu. Dodati ulje i još jednom promiješati. Na kraju naizmenično dodavati mineralnu vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, miksajući na najmanjoj brzini.

2. Smjesu rasporediti u nauljen i pobrašnjen ili papirom obložen kalup dimenzije 33 x 22 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 25-30 minuta. Provjeriti s čačkalicom da li je biskvit pečen.

3. Još vrućem biskvitu napraviti rupe pomoću obrnute strane kuhače.

Priprema umaka:

4. Jagode usitniti štapnim mikserom ili blenderom u pire. Dodati šećer i vanilin šećer i kuhati oko 15 minuta dok se blago ne zgusne. Malo ohladiti.

5. Umakom od jagoda napuniti rupice u biskvitu i ostatak premazati po biskvitu. Kolač staviti u hladnjak da se ohladi.

Ukrašavanje:

6. Izmiksati čvrsto vrhnje za šlag s dodatkom šećera u prahu i vanilin šećera. Svježe jagode narezati na kriške. Ohlađeni biskvit ukrasiti šlagom pomoću slastičarske vrećice i na njega složiti jagode.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTuropoljski tartufi su sve poznatija namirnica!
Sljedeći članakKako prodavati liker na OPG-u?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.