Osjećaj topline stogodišnjeg drva pod rukom, lov na tartufe uz pomoć školovanog psa tragača ili degustacija vina koja obuhvaća sva osjetila? Zagrebačka županija krije niz neočekivanih iskustava koja je gotovo nemoguće prepričati. Baš zato, treba ih doživjeti.

Najsrdačniji doček u Turopolje, nekada neovisnu malu državu, gostima iz Velike Britanije uputio je Juraj Odrčić, župan Plemenite općine Turopoljske. Otkrio je tajne poveznice čovjeka iz Turopolja s prirodom i Turopoljskim Lugom.

Tartufi tijekom cijele godine

Tartufi se mogu pronaći tijekom cijele godine. Adrenalin u lov na tartufe u Turopolju nećete doživjeti bez pomoći tartufarovog najboljeg prijatelja – psa. Petar Alebić, tartufar iz Velike Gorice dočarao je to ističući

Sve donedavno, turopoljski tartufi bili su neka vrsta urbanog mita – mnogi su sumnjali da turopoljski tartufi uopće postoje. Međutim, turopoljski su tartufi danas sve poznatija namirnica cijenjena među kulinarskim stručnjacima u lokalnim restoranima Turopolja u kojima se mora uživati u okusu i mirisu.

Adrenalin lova na tartufe upotpunio je odlazak u Lug sa specijaliziranim quad vozilima za panoramske vožnje. Pratnja je bio vodič OPG-a Grgar.

Lov na crni tartuf

Bitno je istaknuti kako smo još u svibnju 2020. godine započeli promovirati atrakciju ‘lov’ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu. Posjetiteljima Turopolja ponudili novi i inovativan turistički proizvod. Za stvaranje održive destinacije i turističkog proizvoda najvažnije je uspostavili lanac vrijednosti te svakako uključiti sve dionike procesa za brendiranje našeg crnog trartufa. Sve kako bi se ostvarila njegova turistička valorizacija. Naravno naša snaga leži u ugostiteljskoj ponudi kombinacije tartufa s autohtonom kuhinjom Zagrebačke županije, ističe Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Navela je da nakon uspješne potrage za tartufima, u tartufu treba i uživati. Lokalni specijaliteti poput pražetine i odreska turopoljske svinje savršeno se slažu sa svježe naribanim turopoljskim tartufom. Njih je gostima predstavio restoran Mon Ami, u kojem ključnu riječ vodi Bruno Ceronja.

Krenuli smo korak dalje, uparili smo vrhunska vina naše županije sa čokoladnom poslasticom Turopolja, pralinom velikogoričke tvornice čokolade obitelji Marković. Iskustva su to koja se moraju doživjeti!, rekla je Alilović.

Završetak lova oplemenila je fina zanatska kapljica iz zagrebačkog zelenog prstena, degustacija u velikogoričkoj destileriji Brigljević. Ona je krenula od kućne proizvodnje biljnih rakija i likera. Uz mnogo entuzijazma i stalnog eksperimentiranja, dogurali su do prvog hrvatskog zanatskog džina. Potraga za crnim blagom u Zemlji tartufa- Turopolju prikazala je bogatu baštinu i tradiciju, eno gastro ponudu, aktivan boravak uz naglasak na održiv i zeleni turizam.

Tartufarov najdraži prijatelj je pas

Izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje