Ako volite miris kave i bogat okus čokolade, Beze cappuccino kolač osvojit će vas na prvi zalogaj! Ovaj raskošni desert spaja hrskave beze kore, dva sloja fine kreme i nježnu aromu cappuccina u savršeno uravnotežen kolač koji izgleda jednako dobro koliko i miriše.

Recept dolazi iz popularne kuharice Kolači za sve prigode, koja okuplja najomiljenije domaće slastice za svaku sezonu. Beze cappuccino idealan je izbor za blagdanski stol, obiteljska okupljanja ili kad želite pripremiti nešto posebno što će oduševiti goste.

Hrskava beze podloga, kremasti slojevi s čokoladom, lješnjacima i cappuccino prahom te završni šlag s aromom kave čine ovaj kolač pravim užitkom za ljubitelje kremastih i mirisnih deserata. Uživajte u svakom zalogaju uz šalicu prave kave – savršena kombinacija za hladne jesenske i zimske dane.

Beze kore:

✦5 bjelanjaka

✦250 g šećera

✦1 žlica oštrog brašna

✦1 žlica limunovog soka

Priprema:

Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg.

Dodati brašno i limunov sok pa kratko sjediniti mikserom na najmanjoj brzini.

Rasporediti u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje, dimenzije 40 x 30 cm.

Sušiti u zagrijanoj pećnici na 140 °C, oko sat vremena.

Ohlađeno prerezati na 2 dijela.

Krema:

✦1000 ml mlijeka

✦5 žumanjaka

✦6 žlica šećera

✦2 vanilin šećera

✦120 g škrobnog brašna (gustina)

✦250 g margarina

✦150 g čokolade za kuhanje

✦150 g prženih sjeckanih lješnjaka

✦1 vrećica cappuccino praha

✦150 g ribane čokolade za kuhanje

Priprema:

Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiješati pjenjačom, dodati malo mlijeka i škrobno brašno pa sjediniti.

Ukuhati u ostatak mlijeka cijelo vrijeme miješajući pjenjačom i maknuti s vatre kad se zgusne.

Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi.

U mlako umiksati margarin sobne temperature, pa podijeliti na dva dijela.

U jedan dio dodati otopljenu i malo ohlađenu čokoladu te sjeckane lješnjake.

U drugi dio dodati cappuccino prah i ribanu čokoladu.

Na koru staviti čokoladnu kremu, poklopiti drugom korom i rasporediti kremu od cappucina.

Dekoracija:

✦250 ml vrhnja za šlag

✦1 žličica instant kave + 1 žličica vrele vode

Priprema:

Ukrasiti čvrsto tučenim vrhnjem za šlag s aromom kave napravljenim tako da se instant kava otopi u žlici vrele vode.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode