Uskršnje košarice

103

 

 

 

Tijesto (za 6 komada):
-oko 50 dag brašna (pola glatkog, pola oštrog) 
-1 vrećica suhog kvasca
-2 dcl mlakog mlijeka
-6 dag šećera
-1 jaje
-10 dag omekšalog maslaca
-prstohvat soli

 

Dekoracija:
-1 žumanjak
-2 žlice mlijeka
-krupni šećer
-uskršnje pisanice

 

Priprema:

Brašno prosijati u zdjelu, dodati ostale sastojke za tijesto i mijesiti do kom¬paktnog tijesta. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se diže oko sat vremena na toplom mjestu. Dignuto tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu plohu i kratko pre¬mijesiti. Podijeliti na 12 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljati u dugački valjak od oko 20 cm. Po dva valjka motati u mali vjenčić, odnosno košaricu. Spojiti krajeve s malo žumanjka i podvinuti ih. Slagati na lim obložen papirom za pečenje i pustiti da se još malo dignu.

 Priprema:

Umućenim žumanjkom s malo mlakog mlijeka premazati košarice. Posuti krupnim šećerom i peći na 180 °C oko 20 minuta. Po potrebi pokriti aluminijskom foli­jom da previše ne potamne. Kad se ohlade, u svaku košaricu staviti po pisanicu.

 

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitka 2

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPavlova s lješnjakom
Sljedeći članakPravovremenim djelovanjem protiv Zlatne žutice vinove loze
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.