Češki kolač. Popularni tradicionalni kolač kojeg obožavaju svi koji vole kremaste kolače. Jednostavan i brz za izradu, toliko ukusan da se topi u ustima.

Za tijesto:
5 jaja
20 dag brašna
1 žlica vode
2 žlice kakaoa

Za kremu:
15 dag šećera
5 žumanjaka
5 žlica brašna
5 dl mlijeka
20 dag maslaca
10 dag šećera u prahu 

Za pjenu:
5 bjelanjaka
25 dag šećera
sok od pola limuna

Priprema tijesta:
Bjelanjke istucite u čvrst sni jeg, dodate šećer, vodu i jedan po jedan žumanjak, te na kraju lagano umiješate brašno pomiješano s kakaom. Pecite u namaštenom i pobrašnjenom limu veličine 40 x 25 cm.

Priprema kreme:
šećer, žumanjke i brašno umutite s malo mlijeka i ukuhajte u preostalo mlijeko. Kuhate oko 10 minuta. U ohlađ eno dodate margarin pjenasto izra đen sa šećerom u prahu.

Priprema pjene:
Bjelanjke istucite postupno dodajući šećer i kuhate na pari oko 15 minuta. Na kraju dodate sok od limuna.

Recept iz knjige “Moji najbolji kolači”

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSlana pogača
Sljedeći članakOdjevene jabuke
Domagoj Zlatar
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.