Tijesto:
– 20 dag oštrog brašna
– 5 dag mljevenih badema
– prstohvat soli
– 12,5 dag šećera u prahu
– malo limunove korice
– 1 jaje
– 1 žumanjak
-12,5 dag maslaca
– 30 dag suhog graha ili riže
Ganache:
– 4,6 dcl vrhnja za šlag
– 1 žličica arome vanilije
– 30 dag čokolade za kuhanje s visokim
udijelom kakaa
– 20 dag mliječne čokolade
I još:
– mascarpone sir ili šlag
– šumsko voće
Priprema tjesta:
Pomiješati brašno, bademe, sol, šećer u prahu i ribanu limunovu koricu. U sredinu dodati jaje i žumanjak. Uz rub poslagati listiće maslaca sobne temperature, te zamijesiti tijesto. Omotati prozirnom folijom i staviti na sat i pol u hladnjak. Razvaljati na pobrašnjenoj podlozi te prebaciti u namašteni kalup za pitu promjera 26 – 28 cm. Stisnuti prstima, odrezati rubove i izbockati vilicom. Na njega staviti papir za pečenje i opteretiti ga grahom kojeg ravnomjerno rasporediti. Peći 20 – 25 min na 180 °C, a nakon 15 minuta maknuti papir s grahom.
Priprema Ganache-a:
Slatko vrhnje zakuhati, umiješati vaniliju i maknuti s vatre. Preliti po sitnije sjeckanoj tamnoj i mliječnoj čokoladi. Miješati dok sečokolada potpuno ne otopi. Preliti preko ohlađenog tijesta, poravnati i ostaviti nasobnoj temperaturi da se ohladi. Staviti u hladnjak na 2 sata da se dobro ohladi.
Priprema dodatka: Poslužiti s mascarpone sirom ili šlagom i šumskim voćem.
Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2