Čokoladna ganache pita

74

Tijesto:
– 20 dag oštrog brašna
– 5 dag mljevenih badema
– prstohvat soli
– 12,5 dag šećera u prahu
– malo limunove korice
– 1 jaje
– 1 žumanjak
-12,5 dag maslaca
– 30 dag suhog graha ili riže

Ganache:
– 4,6 dcl vrhnja za šlag
– 1 žličica arome vanilije
– 30 dag čokolade za kuhanje s visokim
udijelom kakaa
– 20 dag mliječne čokolade

I još:
– mascarpone sir ili šlag
– šumsko voće

Priprema tjesta: Pomiješati brašno, bademe, sol, šećer u prahu i ribanu limunovu koricu. U sredinu dodati jaje i žumanjak. Uz rub poslagati listiće maslaca sobne temperature, te zamijesiti tijesto. Omotati prozirnom folijom i staviti na sat i pol u hladnjak.  Razvaljati na pobrašnjenoj podlozi te prebaciti u namašteni kalup za pitu promjera 26 – 28 cm. Stisnuti prstima, odrezati rubove i izbockati vilicom. Na njega staviti papir za pečenje i opteretiti ga grahom kojeg ravnomjerno rasporediti. Peći 20 – 25 min na 180 °C, a nakon 15 minuta maknuti papir s grahom.

Priprema Ganache-a: Slatko vrhnje zakuhati, umiješati vaniliju i maknuti s vatre. Preliti po sitnije sjeckanoj tamnoj i mliječnoj čokoladi. Miješati dok sečokolada potpuno ne otopi. Preliti preko ohlađenog tijesta, poravnati i ostaviti nasobnoj temperaturi da se ohladi. Staviti u hladnjak na 2 sata da se dobro ohladi.

Priprema dodatka: Poslužiti s mascarpone sirom ili šlagom i šumskim voćem.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakBrza torta od vanilije i kivija
Sljedeći članakBrekinja kao prirodni inzulin
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.