Prhko tijesto:

✦100 g maslaca

✦50 g šećera u prahu

✦150 g oštrog brašna

✦2 – 3 žlice hladne vode

Priprema: Hladni maslac narezati na listiće, dodati šećer u prahu i brašno, pa vilicom izmrviti. Dodati vodu pa rukom kratko umijesiti tijesto. Formirati u disk, omotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na 20 minuta. Na istoj foliji razvaljati tijesto na krug malo veći od kalupa pa prebaciti u kalup za tart pro­mjera 22 cm. Vratiti u hladnjak na 10 minuta te pre­kriti aluminijskom folijom i popuniti sa suhim gra­hom ili rižom kako tijesto ne bi raslo. Peći 10 minuta na 180 °C pa maknuti foliju i peći još 10 minuta.

Nadjev:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦100 g maslaca

✦100 g šećera

✦2 jaja

✦70 g prženih mljevenih lješnjaka

✦100 g oštrog brašna

✦½ žličice praška za pecivo

✦160 g džema od šljiva

Priprema: Na pari otopiti čokoladu i ohladiti. Ma­slac i šećer dobro pomiješati, pa dodavati jedno po jedno jaje uz stalno miješanje. Dodati mljevene lješnjake i brašno prosijano s praškom za pecivo. Na kraju dodati otopljenu čokoladu. Toplo tijesto pre­mazati džemom, rasporediti nadjev i vratiti u pećni­cu na 25 minuta. Ukrasiti po želji.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKivi rolada
Sljedeći članakEmina kocke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.