Biskvit:

✦6 jaja

✦6 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦2 žlice hladne vode

✦6 žlica oštrog brašna

✦1 žličica praška za pecivo

Priprema:

1. Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg postupno dodavajući šećer i vanilin šećer. Smanjiti mikser na najmanju brzinu, pa dodati jedan po jedan žumanjak i vodu. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa sve kratko sjediniti mikserom.

2. Smjesu rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 40 x 30 cm. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 20 minuta. Pečeno tijesto zamotati s papirom u roladu i ostaviti tako da se ohladi.

Krema:

✦4 jaja

✦3 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦4 žlice oštrog brašna

✦250 ml mlijeka

✦250 g mascarpone sira

✦5 – 6 kivija

Priprema:

3. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenjačom dobro izmiješati, dodati brašno i malo mlijeka, pa sve dobro sjediniti u smjesu bez grudica. Ukuhati smjesu u ostatak prokuhanog mlijeka miješajući pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgusne, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U ohlađeno umiksati mascarpone sobne temperature.

4. Kivi oguliti i nožem uzdužno rezati kako bi u presjeku imao izgled cvijeta.

5. Ohlađenu roladu odmotati i premazati kremom. Ostaviti 3 – 4 žlice kreme za dekoraciju. U sredinu rolade poslagati kivi po dužini i zamotati uz pomoć prozirne folije.

6. Roladu dobro pričvrstiti u foliji i staviti u hladnjak na par sati da se ohladi. Prije posluživanja ukrasiti preostalom kremom i kriškama kivija.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakUređenje mjesta za odmor
Sljedeći članakČokoladna ljepotica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.