Podloga:
– 25 dag Mc’Vities digestive keksa ili Petit Beurre keksa
– 10 dag margarina
– 2 žlice ruma
– 1 žličica cimeta

Krema:
– 6 dcl mlijeka
– 6 žlica gustina ili oštrog brašna
– 4 žlice šećera
– 12,5 dag margarina

Ganache:
– 35 dag čokolade za kuhanje
– 4 dcl vrhnja za šlag
– 10 dag lješnjaka ili oraha

Priprema podloge: Samljeti kekse, dodati im omekšali ili rastopljeni margarin i dobro izraditi prstima, te dodati rum i cimet. Pomiješati masu, i prstima je utisnuti u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne.

Priprema kreme: U 1 dcl mlijeka izraditi gustin i šećer, ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada mlijeko zakuha, polagano mu dodavati smjesu i miješati pjenjačom dok se ne zgusne. U toplu kremu dodati margarin i dobro izmiksati. Odmah staviti na podlogu od keksa.

Priprema ganachea: Vrhnje zagrijavati na laganoj vatri zajedno s čokoladom izlomljenom na kockice. Miješati dok se ne otopi, ali ne smije zakuhati. Izliti na toplu bijelu kremu. Kad se krema malo stisne, popeći lješnjake u tavi, grubo ih nasjeckati te posuti po kolaču.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakPosebno čokoladni kolač
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.