Tijesto:
10 dag maslaca
10 dag šećera
4 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
40 dag oštrog brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev:
5 dcl mlijeka
6 žlica brašna
1 žlica gustina
3 žlice šećera
13 dag maslaca
20 dag čokolade za kuhanje
sok ½ limuna

Dekoracija:
ribana čokolada

Priprema tijesta: Miksati omekšan maslac sa šećerom, dodati vrhnje i jaje, pa na kraju dodati brašno s praškom za pecivo i sve zamijesiti. Podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki dio razvući u veličinu lima oko 30 x 25 cm. Peći na obrnutoj strani lima, 8 – 10 minuta na 190 °C i ostaviti da se ohladi.

Priprema nadjeva: U malo mlijeka umutiti brašno, gustin i šećer, pa ukuhati u ostalo mlijeko. U ohlađeno dodati omekšan maslac i podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati rastopljenu i prohlađenu čokoladu, a u drugi dio sok od pola limuna.

Priprema dekoracije: Ukrasiti ribanom čokoladom. Slagati: kora, veći dio čokoladne kreme, kora, krema od limuna, kora, manji dio čokoladne kreme, ribana čokolada.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOrahove šnite
Sljedeći članakLady kocke
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.