Sastojci (za 12 kom):

✦140 ml tople vode

✦1 vrećica suhog kvasca (10 g)

✦300 – 350 g glatkog brašna

✦50 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦50 g margarina

✦prstohvat soli

✦140 g margarina za prema­zivanje

Priprema: U toploj vodi razmutiti žliči­cu šećera i žličicu brašna pa dodati suhi kvasac. Ostaviti da nabubri. U većoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, otopljeni margarin i sol pa dodati aktiviran kvasac. Zamijesi­ti tijesto i ostaviti da odmara u toploj prostoriji sat vremena. Margarin za premazivanje otopiti u mikro­valnoj ili na pari. Tijesto podijeliti na 6 dijelova i od svakog formirati lopticu. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti oko 10 minuta. Svaku lopticu razvaljati što više u dužinu na 50 – 60 cm, premazati otopljenim margarinom i zarolati. Oštrim nožem po dužini pre­rezati i zarolati u pužić da su slojevi okrenuti prema van. Pužiće staviti u prethodno namašten kalup za muffine i ostaviti da narastu. Peći na 200 °C, 15 – 20 minuta, dok ne porumene. Ohladiti te puniti dže­mom ili Nutellom i posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakLino lada slavljenica
Sljedeći članakU tri godine zakup šumskog zemljišta učetverostručen
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.