Čupave kapice. Odličan recept za fine prhke keksiće spajane nježnom kremom od oraha i močene u otopljenu tamnu čokoladu s posipom od kokosovog brašna.

 width=Tijesto:
– 30 dag oštrog brašna
– 1 jaje
– 2 žličice praška za pecivo
– 15 dag maslaca
– 10 dag šećera
– 1 vanilin šećer

Krema:
– 1 dcl mlijeka
– 2 žlice šećera
– 1 vanilin šećer
– 15 dag mljevenih oraha
– 10 dag maslaca

Dekoracija:
– 10 dag čokolade za kuhanje
– kokosovog brašna za uvaljati kekse

Priprema tijesta: Sve sastojke pomiješati i zamijesiti glatko tijesto. Ako se lijepi, staviti ga omotanog u plastičnu foliju na jedan sat u hladnjak, a ako vam se žuri, dodati još malo brašna. Razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i okruglim kalupom rezati krugove promjera oko 4 cm. Slagati ih na lim obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C, oko 10 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade.

Priprema kreme: Mlijeko i šećere prokuhati, pa dodati mljevene orahe i dobro izmiješati. Ohladiti i dodati prethodno izrađen i omekšan maslac. Na polovicu od ukupne količine pečenih keksića stavljati kremu, a na nju staviti drugi keksić.

Priprema dekoracije: Čokoladu otopiti na pari, pa umakati rubove pečenih keksića ili premazivati četkicom. Odmah ih uvaljati u kokosovo brašno. Ukrasiti po želji.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakŠaumrole
Sljedeći članakGdje se žaliti na previsoki račun za električnu energiju?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.