Prhko tijesto:

✦250 g maslaca

✦80 g šećera

✦5 žumanjaka

✦2 žlice kiselog vrhnja

✦400 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema:

 class=

Maslac sobne temperature, šećer, žumanjke i kiselo vrhnje izmiješati vilicom, dodati brašno i prašak za pecivo i sve pomiješati u mrvičastu smjesu.

 class=

Rukom umijesiti glatko mekano tijesto i utisnuti u kalup dimenzije 35 x 25 cm. Poravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, 15 minuta.

Nadjev:

✦200 g džema od jagoda

✦400 g jagoda

Priprema:

 class=

Izvaditi tijesto iz pećnice i premazati ga džemom od jagoda, a po vrhu poslagati jagode izrezane na pola.

Šaum:

✦5 bjelanjka

✦prstohvat soli

✦200 g šećera

Priprema:

 class=

Od bjelanjaka i soli umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera, dok se sav šećer ne otopi.

 class=

Rasporediti snijeg po jagodama, napraviti žlicom čupavi izgled i vratiti u pećnicu smanjenu na 160 °C, na još oko 25 minuta.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakMrkvastičan kolač
Sljedeći članakŠampion 26. Noćnjaka iz Ciste Velike
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.