Dunavski valovi. Odličan tradicionalni kremasti kolač koji ima neodoljivu kombinaciju čokolade, višanja i vanilije. Jedina mana mu je što brzo nestane.
Tijesto:
– 3 jaja
– 15 žlica šećera u prahu
– 15 žlica ulja
– 15 žlica brašna
– 15 žlica mlijeka
– 2 žlice kakaa
– 1 prašak za pecivo
Voćni preljev:
– 1 kompot od višanja (ili breskvi, ili marelica)
– sok iz kompota
– 3 žlice šećera
– 3 žlice ruma
Krema:
– 5 dl mlijeka
– 2 pudinga od vanilije
– 20 dag margarina
– 20 dag šećera u prahu
Glazura:
– 10 dag čokolade
– 3 žlice šećera
– 6 dag margarina
Priprema tijesta: Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i postupno dodavati šećer, žumanjke, ulje, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu podijeliti u dva dijela i u jedan dodati kakao. Žutu smjesu uliti u namašten i pobrašnjen lim i peći oko 10 minuta, izvaditi iz pećnice, na tijesto složiti višnje iz kompota i preliti smeđom biskvitnom smjesom. Kolač ispeći do kraja.
Priprema preljeva: Pola tekućine iz kompota promiješati sa šećerom i rumom. Preliti preko pečenoga vrućeg kolača. Ostaviti da se kolač hladi.
Priprema kreme: Puding skuhati u mlijeku i ohladiti. Dodati margarin pjenasto izrađen sa šećerom u prahu. Kremom premazati ohlađeni kolač.
Priprema glazure: Rastopiti čokoladu, šećer i vodu na pari, dodati margarin i preliti kolač.
Dunavski valovi – recept iz knjige „Moji najbolji kolači“