Tijesto:
– 3 jaja
– 15 žlica šećera u prahu
– 15 žlica ulja
– 15 žlica brašna
– 15 žlica mlijeka
– 2 žlice kakaa
– 1 prašak za pecivo

Voćni preljev:
– 1 kompot od višanja (ili breskvi, ili marelica)
– sok iz kompota
– 3 žlice šećera
– 3 žlice ruma

Krema:
– 5 dl mlijeka
– 2 pudinga od vanilije
– 20 dag margarina
– 20 dag šećera u prahu

Glazura:
– 10 dag čokolade
– 3 žlice šećera
– 6 dag margarina

Priprema tijesta: Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i postupno dodavati šećer, žumanjke, ulje, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu podijeliti u dva dijela i u jedan dodati kakao. Žutu smjesu uliti u namašten i pobrašnjen lim i peći oko 10 minuta, izvaditi iz pećnice, na tijesto složiti višnje iz kompota i preliti smeđom biskvitnom smjesom. Kolač ispeći do kraja.

Priprema preljeva: Pola tekućine iz kompota promiješati sa šećerom i rumom. Preliti preko pečenoga vrućeg kolača. Ostaviti da se kolač hladi.

Priprema kreme: Puding skuhati u mlijeku i ohladiti. Dodati margarin pjenasto izrađen sa šećerom u prahu. Kremom premazati ohlađeni kolač.

Priprema glazure: Rastopiti čokoladu, šećer i vodu na pari, dodati margarin i preliti kolač.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakKrešenti
Sljedeći članakRaffaello topli napitak
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.