Biskvit
– 12 dag mljevenih lješnjaka
– 5 bjelanjaka
– 12 dag šećera
– sol
– 5 dag brašna
– 5 dag nasjeckanih lješnjaka

Punjenje
– 15 dag sušenih marelica
– 100 ml soka od naranče
– 10 dag marcipana
– 20 dag nugata
– 60 ml slatkog vrhnja
– zlatne perlice za ukras

Mljevene lješnjake prepržite u tavi bez masti dok ne postanu zlatno smeđi te ih ostavite da se ohlade. Bjelanjke istucite zajedno sa šećerom i prstohvatom soli. Prepržene lješnjake pomiješajte s brašnom i dodajte bjelanjcima. Smjesu rasporedite po limu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, pospite nasjeckanim lješnjacima i pecite 10-12 minuta na 170 ºC. Za punjenje narežite marelice na sitne komadiće. Prokuhajte sok od naranče, te dodajte marelicama da omekšaju. U međuvremenu naribajte marcipan, dodajte marelicama i soku te sve zajedno dobro izmiješajte. Prokuhajte vrhnje, te u njemu rastopite nugat uz miješanje. Koru prerežite na tri dijela. Na prvi sloj nanesite kremu od marelica, preklopite drugom korom, te na nju nanesite kremu od nugata. Preklopite trećom korom, ukrasite preostalim nugatom i perlicama po želji. Kolač prije posluživanja ostavite barem sat vremena da se hladi.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak101 dalmatinac
Sljedeći članakVesele narančine kocke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.