Biskvit:
✦6 jaja
✦130 g šećera
✦1 vanilin šećer
✦½ praška za pecivo
✦180 g čokolade za kuhanje

Priprema: Bjelanjke pjenasto izmiksati uz postupno dodavanje šećera. Žumanjke miksati s vanilin šeće­rom i praškom za pecivo pa dodati u mikrovalnoj pećnici ili na pari otopljenu i malo ohlađenu čokola­du. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Uliti u kalup dimenzije 32 x 21 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C, oko 25 minuta.

Žele:
✦2 pudinga od maline
✦400 ml vode
✦5 žlica šećera
✦400 g voća (maline i kupine)

Priprema: Dio vode promiješati s pudingom. Osta­tak vode kuhati s voćem i šećerom par minuta na laganoj temperaturi te ukuhati puding. Miješati ku­hajući dok se krema ne zgusne, malo ohladiti i pre­mazati po ohlađenom biskvitu. Staviti u hladnjak.

Krema:
✦½ mljevene želatine (5 g)
✦250 g mascarpone sira
✦3 žlice Nutelle
✦2 šlag kreme od čokolade
✦200 ml mlijeka

Priprema: Želatinu pomiješati sa 2 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Umutiti mascarpone sob­ne temperature sa Nutellom. Postupno umiješati špatulom šlag kremu umućenu s mlijekom. Želatinu otopiti na najmanjoj vatri i umiješati u nju 2 – 3 žlice kreme, pa ručno sjediniti s ostatkom kreme. Prema­zati po želeu.

Dekoracija:
✦1 šlag krema od čokolade
✦mlijeko

Priprema: Ukrasiti šlag kremom od čokolade uz po­moć slastičarske vrećice. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakeSavjetnik – nova aplikacija sa svime važnim za hrvatske poljoprivrednike
Sljedeći članakOdržan sastanak Vlade RH i stočara
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.