Sob Rudolf. Djeca će jednostavno obožavati ove keksiće koji su vrlo dekorativni i jednostavni, a bez kojih će vam uskoro biti teško zamisliti Božić.

Sastojci (za oko 50 komada):
✦ 1 mahuna vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilin šećera
✦ 20 dag oštrog brašna
✦ 10 dag mljevenih badema, lješnjaka ili oraha
✦ 10 dag šećera
✦ malo soli
✦ 1 jaje
✦ 2 žlice likera od badema (može i mlijeka)
✦ 20 dag maslaca
✦ 10 dag čokolade za kuhanje
✦ malo šećera u prahu
✦ crveni bomboni

Priprema: Mahunu vanilije razrezati i izvaditi srž. Brašno, bademe, šećer, srž vanilije i sol pomiješati. Istresti na radnu površinu i u sredini napraviti rupu. Dodati jaje i liker, a po rubu staviti hladan maslac narezan na listiće, pa lagano rukama zamijesiti glatko tijesto. Omotati plastičnom folijom i staviti na pola sata u hladnjak. Tijesto na pobrašnjenoj površini tanko razvaljati, izrezivati valovite krugove i slagati ih na lim obložen papirom za pečenje. Peći oko 10 minuta na 180 °C. Ohladiti, pa s rastopljenom čokoladom, pomoću male plastične vrećice kojoj je odrezan rubić, nacrtati rogove i oči. Šećer u prahu pomiješati s malo vode da se dobije jako gusta smjesa i staviti malo ispod očiju Rudolfa, pa u njega utisnuti bombon kao nos.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakMed od lipe iz Murskog Središća najbolji!
Sljedeći članakIsplaćeno više od 53 milijuna kuna potpore u sektoru govedarstva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.