Po 14. puta u Međimurskoj županiji u organizaciji Udruge pčelara ,,Agacija” Međimurske županije održano je ocjenjivanje medova međimurskih pčelara. Na ovom 14. ocjenjivanju Međimurskog meda za 2020. godinu 1. mjesto i zlatno odličje osvojio je med od lipe Mladena Vinka iz Murskog Središća.

Vinko osobno o ovom lijepom uspjehu kaže:

Moj med od lipe dobio je 19,22 boda od mogućih 20 i tako osvojio Zlatnu medalju. Premda sam naviknut na mnoga odličja, ovo me posebno obradovalo i toliko sam sretan zbog ovog odličja, da to ne mogu opisati. Prvo, med je uistinu izvrstan. Zato jer su ga moje pčele stvorile ubravši pelud cvijeta lipe na obroncima Bilogore u potpuno djevičanskoj prirodi. A drugo, u ovoj uistinu teškoj pčelarskoj godini, trebalo je snage, volje i znanja uložiti kako bi skupa s pčelama stvorio ovaj fanastičan med.

Odličja će biti uručena u nekoj boljoj prigodi

Mladen Vinko, ponos je Murskog Središća i godinama u vrhu hrvatskog pčelarstva i medarstva. Kako obznanjuje Udruga pčelara ,,Agacija” Međimurske županije, 12 medova osvojilo je zlatna odličja, 17 srebrna odličja i 8 brončanih odličja.

Ocjenjivanje je obavilo povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Drago Bubalo, doc. dr. sc. Lidija Svečnjak i dr. sc. Saša Prđun, a odličja će dobitnicima biti uručena u nekoj boljoj prigodi. Osim Mladena Vinka zlatna odličja osvojili su medovi pčelara, Stjepana Pokrivača iz Vučetinca, Velimira Glumca iz Čakovca, Ivana Šopara iz Čakovca, Pčelarstva Trupković iz Novog Sela Rok. Nadalje Damira Rainera iz Štrigove, Mirjane Pokrivač iz Žiškovca, Maria Kečkeša iz Preloga, Stjepana Mesareka iz Dekanovca, Roberta Kralja iz Preloga i Obiteljskog pčelarstva Trstenjak iz Mačkovca. Zlatni medovi su iz cvijetova lipe, bagrema ili agacije, raznog cvijeća, nedirka, amorfe i kremasti.

Djeca postaju snažni promotori meda

Sedmog dana u prosincu kršćani, a poglavito katolici, slave blagdan svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara. Tim se povodom u hrvatskim osnovnim školama provodi program ,,Školski medni dan”. Ovom prilikom svi učenici nižih razreda dobivaju med zapakiran u Nacionalnu staklenku. Ove godine sudjelovalo je 853 osnovnih škola i 35.596 učenika prvih razreda. Med je isporučilo 216 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova. Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile da budu dio projekta dobili su med zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“.

Nacionalna staklenka je također važan projekt Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede. Ona već „na prvu“ oblikom informira potrošača da je riječ o medu hrvatskih proizvođača. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj. Putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kad proizveo taj med. Na taj način potrošači znaju što kupuju i točno od koga te sudjeluju u održivosti sveukupnog pčelarstva. U dvije godine provedbe ovog projekta sudjelovalo je 963 korisnika Nacionalne staklenke te je prodano ukupno 788.338 komada nacionalnih staklenki.

Željko Trupković predsjednik Udruge pčelara ,,Agacija” Međimurske županije kaže kako je 7 članova ove udruge med dostavilo u međimurske osnovne škole te je on podijeljen djeci.

Podizanje svijesti djece

Trupković naglašava kako je svrha ove akcije podignuti svijest kod djece o potrebi konzumiranja meda i to po mogućnosti iz pčelinjaka lokalnih pčelara te ukazati na pčelarstvo kao zaštitnika eko sustava u prirodi, kao i značaj u sveukupnom gospodarstvu.

Kaže Trupković, kako su već jako dobro vidljivi rezultati ,,Školskog mednog dana” jer djeca su postala snažni promotori meda i utječu na svoje roditelje da kupuju med i koriste ga u prehrani, a ne malo puta i kod liječenja određenih bolesti.

Zbog epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije COVID-a 19 pčelari se nisu družili s učenicima. To je ostavljeno za bolja vremena, a djeca pak uživaju u najboljim hrvatskim medovima u svojim domovima.

Veza svetog Ambrozija s pčelama

Kakve pak veze sveti Ambrozije ima s pčelama? Legenda kaže da je Ambrozije kao dijete obolio i dok je tako bolestan ležao na njegovo lice se spustio roj pčela, ostavivši mu na usnicama malo meda. Ambrozije je čudesno ozdravio i postao je zagovaratelj skladnosti života kakvog imaju pčele. U nekim europskim državama postoje Cehovi svetog Ambrozija, a u Hrvatskoj postoji njih desetak. Osim pčelara, Ambrozije sveti, zaštitnik je i svjećara te voskara, zanata koji su vezani uz pčele i pčelarstvo.

 class=
Mladen Vinko radostan i ponosan na zlatno odličje za najbolji med od lipe