Fruit passion

159

Tijesto:
– 22,5 dag šećera
– 2 rum šećera
– 1,2 dcl ulja
– 1,2 dcl vode
– 30 dag oštrog brašna
– 1 i ½ žličica praška za pecivo
– 6 bjelanjaka

Preljev:
– mlijeko
– liker Maraschino

Voćna krema:
– 40 dag jagoda
– 20 dag borovnica
– 15 dag šećera
– 7 dag gustina
– 5 dag maslaca

Krema od vanilije:

– 6 žumanjaka
– 15 dag šećera u prahu
– ½ kg mascarponea
– 2,5 dcl vrhnja za šlag

Za ukras:
– 2 dcl vrhnja za šlag
– voće

Priprema biskvita: U posudu staviti pola količine šećera, dodati rum šećer, zatim ulje i vodu, pa kratko izmiksati mikserom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i izmiksati još jednom da se sve sjedini. Pjenasto umutiti bjelanjke s prstohvatom soli, uz postupno dodavanje preostale količine šećera. Snijeg od bjelanjaka dodavati ručno, malo po malo, prvoj smesi polako mješajući. Smjesu izliti u lim obložen papirom za pečenje, dimenzija 20 x 30 cm, te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 20 – 25 minuta. Pečen biskvit ohladiti 10 – ak minuta, izvaditi iz lima na žicu, okrenuti i skinuti papir za pečenje. Prerezati vodoravno na 3 jednaka dijela.

Priprema preljeva: Svaki biskvit preliti mješavinom mlijeka i likera.

Priprema voćne kreme: Jagodama i borovnicama dodati šećer, te ostaviti da se potpuno otope i puste sok. Nakon odmrzavanja, staviti kuhati na laganoj vatri do vrenja. Izmiksati štapnim mikserom u pire. Gustin razmutiti u 6 – 7 žlica hladne vode, te ga polako uliti u pire i kuhati uz neprestano mješanje dok se smjesa ne zgusne. U toplo dodati izrađen maslac sobne temperature. Hladiti uz povremeno miješanje, a mazati dok je mlako.

Priprema kreme od vanilije: Žumanjke miksati sa šećerom u prahu na pari 15 – 20 minuta dok se ne zgusne. Kad se malo ohladi, dodati mascarpone i čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Na svaki biskvit mazati voćnu kremu, pa kremu od vanilije, osim zadnjeg.

Dekoriranje: Zadnji biskvit premazati tučenim vrhnjem i ukrasiti voćem.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPrhke štrudlice
Sljedeći članakIzabran najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj u 2018.
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.