Za tijesto:
– 25 dag svježeg sira
– 1 bjelanjak
– 5 dag šećera
– 4 žlice ulja
– 6 žlica mlijeka
– 40 dag brašna
– 1 vrećica praška za pecivo

Za punjenje:
– 50 dag jabuka
– 5 dag grožđica
– sok jednog limuna
– 2,5 dag smeđeg šećera
– prstohvat muškatnog oraščića i klinčića
– ½ žličice brašna
– 1 žumanjak
– 1 žlica mlijeka za premaz

Priprema:

Smjesu za punjenje ćete dobiti tako što ćete oguliti i očistiti jabuke, izrezati na sitne komadiće i pomiješati s limunovim sokom, šećerom i začinima.

Za tijesto pomiješajte sir s bjelanjkom, uljem, mlijekom i šećerom.

Brašno i prašak za pecivo pomiješajte zasebno i polagano dodajite kremi od svježeg sira.

Dobiveno tijesto izvaljajte na debljinu od ½ cm i izrežite na kvadratiće od 10-12 cm.

Zatim dodajte ½ žlice brašna smjesi od jabuka, te smjesu podijeliti po kvadratićima od tijesta. Pazite pri tom da ne idete do kraja kako biste mogli preklopiti tijesto.

Dobivene košuljice rasporedite na limu, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pomiješajte žumanjak i mlijeko, te time premažite košuljice.

Jabučne košuljice pecite 15-20 minuta na 180 º, dok ne postanu zlatno smeđe. Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakChips od jabuka
Sljedeći članakKrtičina torta
Vinko Mikšić
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.