Jaffa kocke. Ako volite jaffa keks, ovaj kolač odličan je izbor! Spoj biskvita, dvije kreme i jaffa keksa savršeno se nadopunjuju i čine savršen kolač.

Tijesto:

5 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
4 žlice ulja
4 žlice hladne vode
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakaa

Krema:

7,5 dl mlijeka
7,5 žlica gustina
25 dag šećera u prahu
25 dag margarina
2 rebra čokolade
vanilin šećer
2 kutije jaffa keksa 

Čokoladna glazura:

10 dag čokolade
10 dag margarina
1 žlica ulja 

PRIPREMA:

Pjenasto miješajte jaja sa šećerom i vodom. Postupno dodavajte ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Odvojite polovicu tijesta i u dio dodajte kakao. Ispecite svaki biskvit posebno.

U 2,5 dl mlijeka umiješajte gustin te ukuhajte u ostalo mlijeko. U ohla đeno dodajte šećer u prahu i margarin, te sve dobro izmiješajte mikserom. Kremu razdijelite na 2 dijela, te u jednu polovicu dodajte vanilin šećer, a u drugu rastopljenu čokoladu.

Čokoladu i margarin otopite na pari i umiješajte ulje. Toplo prelijte preko kolača.

Postupak: Sme đu biskvitnu podlogu premažite bijelom kremom. Jaffa kekse umočite u rum razrijeđen s malo vode i stavite na bijelu kremu, jedan keks do drugog, tako da je čokoladni dio okrenut prema dolje. Sve premažite čokoladnom kremom i poklopite bijelim biskvitom. Cijeli kolač premažite čokoladnom glazurom.

Prethodni članakRolada u umaku od vanilije
Sljedeći članakZaštita jabuke i kruške – krastavost plodova i lišća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.