PRIPREMITE ZA ROLADU:

35 dag ribiza
2 žlice šećera u prahu
3 jaja
15 dag šećera
malo soli
15 dag brašna

Za umak:

100 ml mlijeka
125 ml vrhnja
1 štapić vanilije
3 žumanjka
5 dag šećera

Ribiz očistite, stavite u zdjelu i pospite šećerom u prahu pa ga potisnite vilicom. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (ventilator na 180). Na pari tucite jaja, žlicu tople vode, šećer i malo soli dok se krema zgusne. Kada se krema zgusne postupno umiješajte prosijano brašno. Ulijte biskvit u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Biskvit razmažite i pecite 12-15 minuta. Pažljivo ga izvadite i maknite papir za pečenje. Premažite ga ribizom i zavijte u roladu.
Za umak od vanilije kuhajte mlijeko. Nakon što ste dodali vrhnje i sredinu vanilije, istucite žumanjke i šećer i polako ulijte u vruće mlijeko. Tucite sve zajedno na laganoj vatri dok se ne zgusne. Umakom prelijte narezane rolade.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakDomaće pecivo
Sljedeći članakTorta od badema i malina
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.