PODLOGA:
10 dag petit beurre keksa
KREMA:
75 dag pasiranog kestena
5 dag mljevenih oraha
5 dag maslaca
0,5 dl vode
3 žlice šećera
vanilin šećer
žlica ruma

10 dag čokolade

 

UKRAšAVANJE:
2 dl slatkog vrhnja

ostatak čokoladne kreme

šećerne ružice 

Vodu, šećer, vanilin šećer i rum kratko prokuhajte i ohladite. Propasiranom kestenu dodajte pjenasto izrađ en maslac i prokuhani šećer. Kremu podijelite na dva dijela. U polovicu kreme stavite orahe, a u drugu otopljenu čokoladu. Malo čokoladne kreme ostavite za ukrašavanje. Kalup torte u obliku trokuta 30 x 10 cm obložite aluminijskom folijom tako da prelazi stranice obruča. Trećinom kreme s orasima žlicom premažite stranice i vrh trokuta. U sredinu kalupa stavite čokoladnu kremu, premažite ju ostatkom orahove kreme i pritisnite keksima koje složite cijelom dužinom kalupa. Poprskajte ih rumom. Aluminijsku foliju preklopite preko keksa i ostavite u hladnjaku do drugog dana da se stisne.
Tortu iskrenite na poslužavnik, skinite foliju i cijelu premažite čvrsto tučenim slatkim vrhnjem. Čokoladnom kremom i šećernim ružicama ukrasite tortu u obliku trokuta.

Prethodni članakKokot u vinu
Sljedeći članakKakao kocke s orasima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.