PRIPREMITE:

1 kokot težine oko 1,4 kg 100 g dimljene slanine 2 manje glavice luka
200 g gljiva (šampinjona)
80 g rastopljenog maslaca
malo bibera
½ l suhog crvenog vina
½ l pilećeg temeljca za juhu
1 češanj bijelog luka
½ vezice peršina
majčina dušica
1 lovorov list
50 g maslaca

Operite meso, posušite i izrežite na 8 komada. Posolite i popaprite. Sitno izrežite slaninu, ogulite glavice luka i očistite gljive. Zagrijte 50 g rastopljenog maslaca u posudi za pečenje i propržite slaninu. Dodajte glavice luka i gljive i sve skupa pržite nekoliko minuta. Izvadite iz posude za pečenje i ostavite na strani. Meso pospite brašnom. Prvo pržite batke na vručoj masnoći dok ne postignu zlatnosmeđ u boju, zatim dodajte crveno vino i pileći temeljac za juhu te ostavite da provrije. Dodajte gljive, slaninu i luk. U juhu dodajte češnjak, peršin, timijan i lovorov list. Poklopite i kuhajte oko 1 sat na slaboj vatri. Izvadite komade mesa, povrće i začine te juhu procijedite. Izrežite maslac na manje komade i umiješajte ga u procije đenu juhu. Nemojte dopustiti da zakuha. Poslužite komade mesa i povrća na večim tanjurima, a sadržaj prelijte juhom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSlana mesna pita
Sljedeći članakKesten tunel
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.