width=Biskvit
– 4 žumanjka
– 4 žlice šećera
– 6 žlica oštrog brašna
– 1 žlica kakaa
– 1/2 vrećice praška za pecivo
– 100 ml ulja
– 50 ml mlake vode
– 4 velike žlice krupno mljevenih ili sitnije nasjeckanih oraha
– 4 bjelanjka

Krema od malina
– 450 gr smrznutih malina (može i svježe ako imate)
– 3 žlice šećera
– 2 žlice meda
– 2 vrećice pudinga od maline ili vanilije
– 3 dcl vode
– 50 gr maslaca

Krema od vanilije
– 1200 ml mlijeka
– 9 žlica šećera
– 3 vrećice pudinga od vanilije
– 50 g gustina
– 1 vrećica vanilin šećera
– 200 g maslaca

Glazura od čokolade
– 200 g čokolade za kuhanje
– 3 žlice ulja

Još potrebno……
– 150 – 200 ml čokoladnog mlijeka (može i obično – za navlažiti biskvit)
– 350 – 400 g keksa s čokoladom
– 100 ml mlijeka za namakati kekse

Žumanjke i šećer izmiksajte dok smjesa ne posvijetli. Pomiješajte brašno s praškom i kakaom. Brašno, ulje i vodu naizmjence lagano dodajte žumanjcima, a zatim umiješajte orahe. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Protvan namastite i pospite brašnom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 20 min. Biskvit ohladite, a zatim zalijte mlakim čokoladnim mlijekom. Maline usitnite štapnim mikserom, pomiješajte s medom i šećerom, dodajte 1 dcl vode i stavite kuhati. Puding u prahu pomiješajte s ostatkom vode i dodajte u kipuće maline. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne ugusti. Maknite s vatre, dodajte maslac i dobro pjenjačom izmiješajte. Još vruću kremu od malina prelijte preko biskvita. Ostavite da se ohladi. Zakuhajte 1 litru mlijeka. Pjenjačom izmiješajte preostala 2 dcl mlijeka, šećer, puding, gustin i vanilin šećer pa umiješajte u kipuće mlijeko. Kuhajte dok ne postane gusto kao puding. Ohladite. Dobro izradite maslac sobne temperature, pa u njega polagano dodajte žlicu po žlicu kreme. Miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu kremu. Razdijelite na dva dijela, pa prvi dio premažite preko ohlađene kreme od malina. Za sljedeći korak potrebni su keksi. Svaki keks umočite u mlako mlijeko s one strane gdje nema čokolade. Namočene kekse poslažite na žutu kremu tako da je dio sa čokoladom okrenut prema gore. Ostatak žute kreme premažite preko keksa, i zatim sve prelijte glazurom od čokolade (na laganoj vatri uz dodatak ulja rastopite čokoladu). Dobro ohladite.

Prethodni članakRumba kolač
Sljedeći članakPiknik keksići
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.