PRIPREMITE:
200 g maslaca ili margarina
150 g šecera
1vanilin šećer
3 jaja
150 g jestivoga škroba
250 g brašna
1 vrećicu praška za pecivo
3 žlice kondenziranog mlijeka
50 g badema
150 g čokolade
100 g grož ica i kandiranih trešanja
 

Priprema za čokoladni preljev:
150 g šećera
1,5 dl vode
300 g čokolade 

Omekšanu masnoću stavite u visoku zdjelu, dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, jestivi škrob, brašno, prašak za pecivo i kondenzirano mlijeko te miksajte 2 minute, dok ne nastane glatka smjesa. U tijesto umiješajte oguljene i krupno izrezane bademe, nasjeckanu čokoladu, grož đice i narezane trešnje. Tijesto stavite u namašćenu tepsiju i ispecite ga u zagrijanoj pećnici. Za preljev otopite šećer u 3 žlice tople vode. Od te tekućine odvojite 1 žlicu i pomiješajte je s kakaom i 1/2 žlice vode. Pečeni kolač izvadite. Najprije ga premažite čokoladnim preljevom, zatim ga ukrasite prugama bijelog preljeva.

 

Priprema za čokoladni preljev:

Vodu i šećer prokuhajte, dodajte komadiće čokolade i lagano kuhajte 4-5 minuta. Smjesu maknite s vatre i dalje miješajte dok ne nastanu mjehurići. 

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakVoćna fantazija
Sljedeći članakKolač od badema i piškota
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.