Biskvit:

✦4 bjelanjka

✦4 žlice šećera

✦4 žlice oštrog brašna

Priprema: Istući bjelanjke u čvrst snijeg postupno dodavajući šećer. Na kraju dodati brašno i špatulom lagano izmiješati. Smjesu rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 28 x 20 cm. Peći na 180 °C, 15 – 20 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Žele:

✦500 g jagoda

✦5 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦200 ml vode

✦2 pudinga od jagode (ili vanilije)

Priprema: Jagode usitniti štapnim mikserom u pire, pošećeriti i staviti kuhati. U vodi razmutiti puding i ukuhati u jagode. Kuhati oko minutu i vruće preliti po biskvitu. Ohladiti.

Krema:

✦4 žumanjka

✦2 cijela jaja

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦500 ml mlijeka

✦65 g oštrog brašna

✦125 g margarina

Priprema: Pjenjačom izmiješati žumanjke, cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati malo mlijeka i brašno pa sve dobro izmiješati tako da ne bude grudica. Ostatak mlijeka staviti na vatru, pa ukuhati smjesu od žumanjaka ulijevajući u tankom mlazu i cijelo vrijeme miješajući. Kuhati dok se ne zgusne. Pokriti prozirnom folijom i malo ohladiti, pa u mlako umiksati margarin sobne temperature. Premazati po želeu.

I još:

✦2 šlag pjene

✦200 ml hladnog mlijeka

Priprema: Na kolač staviti šlag pripremljen prema uputi s pakiranja sa 200 ml hladnog mlijeka.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakČupava Kata
Sljedeći članakU Gospiću predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.