Biskvit:

✦2 jaja

✦100 g šećera

✦65 g mlijeka

✦50 g ulja

✦150 g oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema:

Pjenasto umutiti jaja i šećer, pa dodati redom ostale sastojke. Dobro izmik­sati u glatku smjesu. Smjesu rasporediti u nauljen i brašnom posut kalup za tart promjera 28 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 20 minuta. Kada se tijesto odvoji od rubova, čačkalicom provjeriti je li pečeno, pa izvaditi iz pećnice.

Preljev:

✦100 ml vode

✦3 žlice šećera

✦sok od ½ limuna

Priprema: Prokuhati vodu, šećer i limunov sok, pa preliti po biskvitu.

Krema:

✦2 jaja

✦75 g šećera

✦35 g škrobnog brašna (gustina)

✦500 ml mlijeka

✦ribana korica limuna

Priprema:

Pjenjačom umutiti jaja sa šeće­rom, dodati škrobno brašno i malo mlijeka, a ostatak mlijeka s ribanom koricom limuna staviti kuhati do vrenja. Ukuhati smjesu uli­jevajući u tankom mlazu i cijelo vrijeme mi­ješajući pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgusne. Kratko ohladiti miješajući pjenjačom, pa rasporediti na podlogu.

I još:

✦voće po želji (jagode, kivi, banane, borovnice)

✦½ preljeva za torte

✦125 ml vode

✦1 žlica šećera

Priprema:

Na kremu poslagati oprano, osušeno i narezano voće po želji. U lončiću pomiješati preljev za torte, šećer i vodu, pa pripremiti prema uputi i uz pomoć silikonskog kista premazati voće. Tortu do­bro ohladiti.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakKolač od grisa sa šumskim voćem
Sljedeći članakNa našem seoskom domaćinstvu gosti hrane i tijelo i dušu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.