Tijesto (za oko 20 komada):
– 16 dag oštrog brašna + za doradu
– 4 dag kakaa
– 1 žličica sode bikarbone
– 1/8 žličice soli
– 11,5 dag maslaca
– 15 dag šećera
– 5 dag muscovado smeđeg šećera
– 1 jaje
– 1 žličica arome vanilije

Nadjev:
– 10 dag maslaca ili margarina za kreme
– 20 dag šećera u prahu
– 1 žličica arome vanilije

Priprema tijesta: Pomiješati i prosijati brašno, kakao, sodu i sol. Miksati maslac sobne temperature dok ne postane kremast. Umiksati šećere, pa dodati jaje i vaniliju. Dodati suhe sastojke i miksati na laganoj brzini. Ako je tijesto prevlažno, dodati još malo brašna. Pokriti tijesto plastičnom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta. Od tijesta oblikovati male kuglice jednake veličine i lagano ih pritisnuti dlanovima. Peći 6 – 8 minuta, na 180 °C, u limu obloženom papirom za pečenje. Prije micanja ostaviti da se ohlade oko 5 minuta.

Priprema nadjeva: Miksati omekšan maslac sobne temperature dok ne postane kremast. Ugasiti mikser i ručno umiješati šećer i aromu vanilije. Dobro promiješati, pa miksati na najvećoj brzini. Nadjevom spajati po dva pečena keksića.

Recept iz knjige “Kolači čarolija užitaka 2”

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJelko pita s prhkim tijestom
Sljedeći članakUzgoj rajčica iz presadnica, sorte, sjetva, gnojidba, malčiranje, zaštita
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.