width=Krema:
150 g mljevenih oraha
200 g šećera
6 žlica mlijeka
2 žlice ruma
Biskvit:
4 jaja
100 g šećera
100 g oraha
40 g brašna
Čokoladni preljev:
80 g kuhinjske čokolade
1 žlica ruma
1 žlica vode

Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i ostavite. Izmiksajte žumanjke sa šećerom u pjenastu smjesu. U to dodajte mljevene orahe i brašno. Izmiksajte, dodajte bjelanjke i ponovno sve zajedno izmiksajte. Stavite u premazani kalup za pečenje i stavite na 180 ºC 20 min. Za kremu u mljevene orahe dodajte šećer, mlako mlijeko i rum i izmiješajte. Pećeni biskvit prerežite na polovice. U sredinu stavite malo više od pola kreme i premažite, te preklopite. Na vrh biskvita stavite drugu polovicu kreme. Za preljev od čokolade pomiješajte čokoladu za kuhanje, vodu i rum, te miješajte sve zajedno dok se čokolada ne otopi i potom premažite preko kolača. Čokoladu pospite mljevenim orasima i ostavite da se ohladi.

Prethodni članakPijane kiflice
Sljedeći članakMarcisa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.