Pingvin kocke. Jednostavna slastica dekorativnog izgleda izabrana za kraljicu ljeta, bar kada su osvježavajuće poslastice u pitanju, a djeca ju obožavaju.
Tijesto:
✦20 dag šećera
✦5 žumanjaka
✦10 dag margarina
✦1 žlica kakaa
✦2,5 dcl mlijeka
✦25 dag oštrog brašna
✦1 prašak za pecivo
Sirup:
✦2 dcl vode
✦2,5 dag šećera
✦½ dcl ruma
Šaum:
✦5 bjelanjaka
✦35 dag šećera
Glazura:
✦10 dag čokolade za kuhanje
✦5 dag margarina
✦3 žlice ulja
✦1 žlica vode
Priprema tijesta: Žumanjke umuti sa šećerom, pa dodati omekšali margarin, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Peći u namaštenom i pobrašnjenom limu na 180 °C.
Priprema za sirup: Prokuhati vodu s šećerom i u ohlađeno dodati rum. Mlak biskvit zaliti sirupom i hladno premazati šaumom.
Priprema za šaum: U malo vode, otopiti šećer da nastane sirup. Vruće polako ulijevati u gotov snijeg od bjelanjaka stalno miksajući dok šaum ne dobije sjajnu boju.
Priprema glazure: Otopiti na pari i preliti preko šauma. Dobro ohladiti.
Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“