Pingvin kocke. Jednostavna slastica dekorativnog izgleda izabrana za kraljicu ljeta, bar kada su osvježavajuće poslastice u pitanju, a djeca ju obožavaju.

Tijesto:

✦20 dag šećera
✦5 žumanjaka
✦10 dag margarina
✦1 žlica kakaa
✦2,5 dcl mlijeka
✦25 dag oštrog brašna
✦1 prašak za pecivo

Sirup:

✦2 dcl vode
✦2,5 dag šećera
✦½ dcl ruma

Šaum:

✦5 bjelanjaka
✦35 dag šećera

Glazura: 
✦10 dag čokolade za kuhanje
✦5 dag margarina
✦3 žlice ulja
✦1 žlica vode

Priprema tijesta: Žumanjke umuti sa šećerom, pa dodati omekšali margarin, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Peći u namaštenom i pobrašnjenom limu na 180 °C.

Priprema za sirup: Prokuhati vodu s šećerom i u ohlađeno dodati rum. Mlak biskvit zaliti sirupom i hladno premazati šaumom.

Priprema za šaum: U malo vode, otopiti šećer da nastane sirup. Vruće polako ulijevati u gotov snijeg od bjelanjaka stalno miksajući dok šaum ne dobije sjajnu boju.

Priprema glazure: Otopiti na pari i preliti preko šauma. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“

Preporučujemo vam da pogledate još jedan fini recept: Barni od jagoda