Pita od šipkova pekmeza. Jednostavan i ukusan prhki kolač s 5 kora od šipkova pekmeza s klasičnom kremom i okusom kao da je izašao ravno iz bakine pećnice.

 width=Tijesto:
– 6 žlica šipkova pekmeza
– 10 dag masti
– 10 dag šećera
– 7 žlica vode
– 50 dag brašna
– 1 žlica sode bikarbone
– 1 jaje

Krema:
– 7 dl mlijeka
– 6 žlica brašna
– prstohvat soli
– 25 dag margarina
– 25 dag šecera u prahu 

šipkov pekmez, mast i šećer kuhajte na laganoj vatri. U ohlađeno dodajte vodu, brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i jaje. Zamijesite tijesto i razvaljajte 5 kora. Kore pecite na obrnutoj strani lima. 
Brašno i sol razmutite s malo mlijeka, te ukuhajte u preostalo mlijeko. Ohladite i dodajte margarin pjenasto izrađ en sa šećerom. Pečene kore premažete kremom, a gornju posipajte šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači

Prethodni članakMedenjaci od raženog brašna
Sljedeći članakToblerone torta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.