Prekomurska gibanica. Bogat okusima ovaj tradicionalni kolač spaja okus maka, svježeg sira, jabuka i oraha, te budi pozitivna sjećanja i dobar osjećaj.

 width=1 tijesto za savijače (12 listova)

Nadjev 1:
– 30 dag mljevenih oraha
– 4 žlice šećera
– 2 dcl mlijeka

Nadjev 2:
– 1 kg ribanih jabuka
– žličicu cimeta
– 2 žlice šećera

Nadjev 3:
– 1 kg svježeg kravljeg sira
– 2 žlice šećera
– 1 jaje

Nadjev 4:
– 30 dag mljevenog maka
– 2,5 dcl mlijeka
– 4 žlice šećera
– 10 dag grožđica

Priprema nadjeva 1: Orahe samljeti što sitnije i pomiješati ih sa šećerom. Mlijeko prokuhati i vrelim preliti preko oraha i šećera.

Priprema nadjeva 2: Jabuke naribati, dodati im cimet i šećer.

Priprema nadjeva 3: Dobro izmiješati sir, šećer, jaje i po potrebi sol da nema grudica.

Priprema nadjeva 4: U mlijeko dodati mak, šećer i grožđice. Sve prokuhati i pustiti da se ohladi.

Postupak: Otopiti 5 dag margarina, 1 žlicu masti i ½ dcl ulja. Veliki lim namazati s dijelom masnoće i slagati: 3 lista, nadjev od oraha, 2 lista, nadjev od maka, 2 lista, nadjev od jabuka, 2 lista, nadjev od sira, 3 lista (svaki list mazati prije nadjeva). Sirovo rezati na kocke. Zaliti s 2 dcl vrhnja i peći oko 1 h na 170 °C.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“

Prethodni članakKiflice od sjeckanih oraha
Sljedeći članakZekoslav mrkva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.