Biskvit:

✦10 bjelanjaka

✦250 g šećera

✦280 g prženih mljevenih

✦lješnjaka

✦2 žlice kakaa

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz po­stupno dodavanje šećera. Špatulom lagano umije­šati mljevene lješnjake pomiješane s kakaom i praš­kom za pecivo. Smjesu rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 40 x 30 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 20 minuta.

Krema:

✦10 žumanjaka

✦100 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦150 g čokolade za kuhanje

✦100 g mliječne čokolade

✦250 g margarina

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenja­čom izmiješati i kuhati na pari, 10 – 15 minuta uz miješanje pjenjačom. Kad se počne zgušnjavati, do­dati obje vrste čokolade i miješati dok se ne otopi. Kremu malo ohladiti pa umiksati margarin sobne temperature. Na kraju ručno umiješati čvrsto umu­ćeno vrhnje za šlag. Ohlađen biskvit premazati kre­mom i ohladiti.

Ganache:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦120 g čokolade za kuhanje

✦100 g Lino Lade Gold

Priprema: Zagrijati vrhnje za šlag do vrenja, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i Lino Ladu Gold pa miješati dok se ne sjedini. Malo ohladiti pa preliti po ohlađenoj kremi. Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakIzgradnja spremišta bez dozvole na OPG-u
Sljedeći članakKako kupiti zemljište od Hrvatskih šuma?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.