Biskvit:

✦4 jaja

✦100 g šećera

✦50 ml ulja

✦100 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦50 g mljevenih prženih lješnjaka

✦50 g ribane čokolade

Priprema: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje šećera. Smanjiti na najmanju brznu mikseru i umješati jedan po jedan žumanjak. Dodati ulje te ručno špatulom umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mljevenim lješ­njacima i ribanom čokoladom. Smijesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 38 x 28 cm. Peći u pećnici na 180 °C oko 20 minuta.

Međusloj:

✦200 g nougat namaza (Nutella, Lino Lada)

Priprema: Biskvit premazati namazom na koji sta­viti kremu.

Krema:

✦1000 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦4 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦100 g šećera

✦100 g margarina

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Puding, šećer i škrobno brašno izmiješati s malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati miješajući u gustu kremu te prekriti prozirnom fo­lijom da se hladi. U ohlađeno mikserom umiješati omekšali margarin, a zatim ručno umiješati pret­hodno umućeno vrhnje za šlag.

Glazura:

✦300 ml vrhnja za šlag

✦150 g čokolade za kuhanje

✦50 g mljevenih prženih lješnjaka

Priprema: Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja pa umi­ješati čokoladu izlomljenu na kockice. Nakon minu­tu, pjenjačom dobro izmiješati da se sva čokolada otopi. Glazuru preliti po kremi i odmah posuti mlje­venim lješnjacima. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakPlesne haljine
Sljedeći članakMileram kolač s jabukama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.