Prhko tijesto:

✦80 g margarina

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦1 jaje

✦250 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema tijesta:

1. Pomiješati suhe sastojke, dodati margarin, malo ga izmrviti, pa dodati razmućeno jaje. Sve sastojke sjediniti u mrvičastu smjesu i zamijesiti tijesto.

2. Tijesto razvaljati u oblik kalupa 35 x 25 i prenijeti na papir za pečenje ili pobrašnjen kalup. Izbockati vilicom.

Nadjev:

✦600 g očišćenih jabuka

✦2 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦1 žličica cimeta

✦2 – 3 žlice limunovog soka

Priprema nadjeva:

3.Jabuke očistiti i narezati na tanke listiće. Kuhati sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i limunovim sokom dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Ohladiti.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦200 g šećera

✦800 g milerama

Priprema kreme:

4. U malo mlijeka razmutiti prašak za puding, pa ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati dok se zgusne. Maknuti s vatre i dodati mileram, pa izmiksati.

5. Na prhko tijesto u kalupu uliti pola kreme.

6. Po kremi složiti kuhane jabuke.

7. Preliti s ostatkom kreme. Peći na 180 °C, oko 35 minuta.

Recept iz knjige Moji voćni kolači


Prethodni članakPrva liga
Sljedeći članakIstine i zablude o kokošjim jajima te njihovo čuvanje i plasman s malih gospodarstava
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.