Salenjaci. Salenjaci su poznati kao hrvatski tradicionalni kroasani. To su nezamjenjivi slatki kolačići od domaćeg tijesta i džema koji se rade od sala.

TIJESTO:
1 kvasac
6 dl mlijeka
3 žlice šecera
2 jaja
malo soli
50 dag sala
do 1 kg glatkog brašna

Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, dodajte malo mlijeka, sol i kvasac i malo brašna. Ostavite da se digne, a za to vrijeme nožem sastružite salo. Uklonite žilice. U tijesto umijesite salo, dodajući brašno. Glatko tijesto razvaljajte 2 cm debelo i preklopite. Ostavite pola sata, postupak ponovite 3-4 puta. Tijesto razvaljajte 1 cm debelo i koso režite romboide, složite u lim i ispecite. Još tople salenjake uvaljajte u šećer u prahu.

Recept iz knjige “Kolači čarolija užitaka”

Prethodni članakJuha od gljiva i hajdine kaše
Sljedeći članakJudita
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.