Salenjaci. Salenjaci su poznati kao hrvatski tradicionalni kroasani. To su nezamjenjivi slatki kolačići od domaćeg tijesta i džema koji se rade od sala.

TIJESTO:
1 kvasac
6 dl mlijeka
3 žlice šecera
2 jaja
malo soli
50 dag sala
do 1 kg glatkog brašna

Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, dodajte malo mlijeka, sol i kvasac i malo brašna. Ostavite da se digne, a za to vrijeme nožem sastružite salo. Uklonite žilice. U tijesto umijesite salo, dodajući brašno. Glatko tijesto razvaljajte 2 cm debelo i preklopite. Ostavite pola sata, postupak ponovite 3-4 puta. Tijesto razvaljajte 1 cm debelo i koso režite romboide, složite u lim i ispecite. Još tople salenjake uvaljajte u šećer u prahu.

Recept iz knjige “Kolači čarolija užitaka”

Prethodni članakJuha od gljiva i hajdine kaše
Sljedeći članakJudita
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.