Biskvit:

✦5 jaja

✦100 g šećera

✦40 g čokolade za kuhanje

✦sok i korica od naranče

✦150 g mljevenih oraha

✦2 žlice krušnih mrvica

✦prstohvat soli

Priprema:

Pjenasto izmiksati žumanjke s pola količine šećera, dodati otopljenu čokoladu, sok i ribanu koricu od naranče, mljevene orahe i krušne mrvice. Ručno pjenjačom umiješati snijeg od tučenih bjelanjaka sa soli i preostalim šećerom. Smjesu rasporediti u uski duguljasti kalup za kruh dimenzije 30 x 11 cm obložen papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 170 °C, 40 – 45 minuta. Provjeriti čačkalicom je li kolač pečen.

Ganache:

✦75 ml vrhnja za šlag

✦50 g čokolade za kuhanje

✦50 g mliječne čokolade

Priprema:

Zagrijati vrhnje za šlag do vrenja, pa dodati obje vrste čokolade izlomljene na kockice. Miješati pjenjačom dok se ne otopi. Malo ohladiti, pa preliti po ohlađenom biskvitu. Ukrasiti po želji šlagom i kriškama naranče.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakPoslani ugovori o financiranju iz intervencije 72.01. Potpora za ograničenje u gospodarenju šumama
Sljedeći članakNema tajni, samo iskustvo i ljubav!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.