Slatki nered. Odličan dizani kolač od maka, svježeg sira i džema od šljiva koji će napraviti slatki nered vašim osjetilima i kojeg ćete uvijek tražiti još.

Tijesto:

✦2,5 dcl mlijeka

✦8 dag šećera

✦1 kocka kvasca

✦50 dag glatkog brašna

✦1 jaje

✦malo soli

Priprema: U toplom mlijeku aktivirati kva­sac s malo šećera, pa dodati u brašno, jaje, ostatak šećera i soli. Umijesiti i ostaviti da se udvostruči. U veliki namašten lim ra­zvaljati tijesto, a sve tri smjese rasporediti i malo razmrljati. Peći 25 minuta na 180 °C.

I nadjev:

✦1/4 l mlijeka

✦2 dag maslaca

✦3 dag grisa

✦10 dag mljevenog maka

✦5 dag šećera

✦1 žlica ruma

✦1 jaje

Priprema: Prokuhati mlijeko s maslacem, pa u to dodati ostale sastojke. Umućeno jaje dodati u malo prohlađeno da se ne skuha.

II nadjev:

✦25 dag svježeg sira

✦4 žlice mlijeka

✦1 jaje

✦8 dag šećera

✦1 vanilin šećer

Priprema: Izmutiti svježi sir s mlijekom i žumanjkom. Dodati šećere i snijeg od bje­lanjka.

III nadjev:

✦25 dag džema od šljiva

✦1 – 2 žlice ruma

Priprema: Džemu od šljiva dodati koju žli­cu ruma.

Posip:

✦8,5 dag brašna

✦5 dag šećera

✦½ vanilin šećera

✦5 dag maslaca

Priprema: Sastojke zamijesiti u mrvičastu smjesu i posipati po tijestu.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakPovećana prihvatljiva starost grla
Sljedeći članakPčelari u potpunosti iskoristili ovogodišnju omotnicu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.