Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦60 g šećera

✦30 g oštrog brašna

✦20 g mljevenih pečenih lješnjaka

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg pa postupno dodati šećer. Silikonskom špatulom umiješati pomiješano brašno s mljevenim lješnjacima i praškom za pecivo. Smijesu rasporediti u kalup dimenzije 30 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C oko 20 minuta.

Preljev:

✦100 ml mlijeka

✦3 žlice ruma

✦1 vanilin šećer

Priprema: Mlijeko, rum i vanilin šećer grijati na vatri dok se šećer ne otopi pa preliti po pečenom biskvitu.

Lješnjak krema:

✦500 ml mlijeka

✦6 žumanjaka

✦80 g šećera

✦60 g oštrog brašna

✦1 žličica arome vanilije

✦125 g maslaca

✦80 g mlj. pečenih lješnjaka

Priprema: Žumanjke i šećer izmiješati pjanjačom, dodati brašno, aromu vanilije i oko 200 ml mlije­ka pa ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati dok se ne zgusne pa pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica i ohladiti. U ohlađeno umiksati maslac sobne temperature te dodati mljevene lješnjake pa mazati po biskvitu.

Kesten krema:
✦250 g vrhnja za šlag

✦250 g kesten pirea (zaslađenog)

Priprema: Odlediti kesten pire i izmiksati ga s vrh­njem za šlag. Mazati po lješnjak kremi.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakJogurtov san s višnjama
Sljedeći članakMlijeko i mliječne proizvode kroz Školsku shemu konzumira čak 106 tisuća učenika više
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.