Biskvit:

✦3 jaja

✦3 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦50 ml ulja

✦50 ml mlijeka

✦4 žlice glatkog brašna

✦1 žličica praška za pecivo

✦1,5 žlica kakao praha

Priprema: Izmiksati bjelanjke s prstohvatom soli i vanilin šećerom u čvrst snijeg. U drugoj posudi iz­miješati žumanjke sa šećerom pa dodati ulje i mli­jeko, te brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Pjenjačom lagano umiješati snijeg od bje­lanjaka. Smjesu uliti u papirom za pečenje obložen kalup dimenzije 30 x 20 cm. Peći na 180 °C, oko 20 minuta.

Preljev:

✦50 ml mlijeka

Priprema: Malo ohladiti i preliti s toplim mlijekom.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦1 puding od vanilije

✦6 žlica šećera

✦100 g bijele čokolade

✦1 mljevena želatina

✦300 ml vrhnja za šlag

Priprema: Skuhati puding sa šećerom u mlijeku. U vruće umiješati kockice bijele čokolade i na laganoj vatri otopljenu nabubrenu želatinu prethodno na­močenu sa 3 žlice vode. Pokriti prozirnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi. Umiksati prethodno izrađeno vrhnje za šlag. Na biskvit rasporediti kremu i ohladiti.

Glazura:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦100 g čokolade za kuhanje

✦10 g maslaca

Priprema: Ugrijati vrhnje za šlag i u njemu otopiti čokoladu i maslac. Malo ohladiti i preliti po kremi. Ohladiti na sobnoj temperaturi, a onda staviti u hladnjak.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakPrvo meso peradi označeno znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska
Sljedeći članakSuperstar
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.