Ministrica poljoprivrede je 19. siječnja 2023. godine obišla pogon tvrtke Koka d.d. u Varaždinu. Tom prilikom prvo meso peradi označeno je oznakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“. Tom prilikom ministrica poljoprivrede sa suradnicima održala je sastanak s predstavnicima tvrtke Vindija na temu aktualnosti u sektoru stočarstva i izazova s kojima se susreće prehrambena industrija.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni dobrovoljni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“ s ciljem postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Putem ove jedinstvene oznake potrošač je informiran kako je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka. Ujedno je i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.

-Iznimno mi je drago što zajedno svjedočimo prvom označavanju proizvoda u sektoru peradarstva oznakom Dokazana kvaliteta-Hrvatska. To je još jedan korak u smjeru jačanja kvalitete proizvoda i prepoznatljivosti naše domaće proizvodnje. Također i u zaštiti naših potrošača i samih proizvođača. Riječ je o nacionalnom programu kvalitete u kojem sudjeluju sektori voća, konzumnih jaja, povrća i sada mesa peradi. Oznaka garantira da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je proizvod proizveden ili prerađen. To je od neprocjenjive važnosti i za proizvođače i potrošače.

Zahvaljujemo Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koja je podnijela zahtjev za ovu oznaku i pozdravljamo napore Vindije i Koke. Pozdravljamo njihovu inovativnost i usmjerenost na ulaganja i napredak koji su dijelom sufinancirani iz Programa ruralnog razvoja. U obilasku pogona iz prve ruke smo vidjeli iskorak Koke i realizaciju investicije koja ubrzava rad. Ona unapređuje konkurentnost i povećava produktivnost proizvodnje, a što su sve strateški ciljevi ovog Ministarstva, izjavila je ministrica Vučković. Dodala je kako posebno veseli činjenica da će se uskoro priznatim oznakama Dokazana kvaliteta priključiti i svježe svinjsko meso te mlijeko i mliječni proizvodi. 

S obzirom na to da proizvođači u peradarstvu ovise o korištenju velike količine energije pri svojoj proizvodnji, ministrica se ovom prilikom osvrnula i na utjecaj porasta cijena na profitabilnost poslovanja. Ustvrdila je kako će Ministarstvo poljoprivrede sagledati mogućnosti izrade dodatnog programa državne potpore za sektor peradarstva. Podsjetila je kako je ova Vlada pomagala nizom izvanrednih mjera sektoru peradarstva.

Pri tome je proizvođačima mesa peradi i jaja ukupno u 2021. i 2022. godini isplaćeno 94,3 milijuna kuna potpora. Koka d.d. najveći je proizvođač mesa peradi u RH. Ima zaokruženu peradarsku proizvodnju od vlastite valionice, objekta za uzgoj i tov peradi te klaonicu. Prilikom obilaska pogona tvrtke, ministrica je obišla i novu, moderniziranu, proizvodnu liniju u vrijednosti 28 milijuna kuna. Od toga je 50% sufinancirano uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja. U Varaždinskoj županiji do sada je putem ovog Programa odobrena potpora veća od 677 milijuna kuna. Od toga je do sada isplaćeno gotovo 545 milijuna kuna potpore.