Podloga (za oko 5 tortica):

✦150 g mljevenih keksa

✦100 g maslaca

✦20 ml mlijeka

Priprema: Pomiješati mljevene kekse s pot­puno otopljenim maslacem i mlijekom. Na dno malih kalupa za tortice staviti papir za pečenje i utisnuti smijesu prstima. Staviti u hladnjak.

Krema:

✦2 žličice želatine u prahu + 4 žlice hladne vode

✦125 ml zaslađenog kon­denziranog mlijeka

✦200 g bijele čokolade

✦100 g krem sira (mascarpone, philadelphia ili ABC)

✦150 g gustog kiselog vrhnja

✦25 ml ruma

✦4 žlice soka od limuna

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Pripremiti želatinu s vodom pre­ma uputi na vrećici. Kuhati kondenzirano mlijeko na laganoj vatri dok ne posmeđi poput karamele, pa ostaviti da se potpuno ohladi. Otopiti sjeckanu čokoladu na pari, te ostaviti da se malo ohladi. Izmiksati krem sir, kiselo vrhnje, rum i sok od limuna. Doda­ti u smjesu ohlađeno kondenzirano mlijeko i otopljenu i malo ohlađenu čokoladu. Že­latinu umiksati polako u smjesu, u tankom mlazu kako se ne bi stvorile grudice. Na kra­ju lagano umiješati čvrsto tučeni šlag. Puniti kremom kalupe i ostaviti u hladnjaku preko noći. Nožem odvojiti od kalupa, maknuti pa­pir i ukrasiti po želji.

Savjet: Kondenzirano mlijeko može se kupiti u svim većim trgovačkim centrima.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Prethodni članakCherry košarice
Sljedeći članakZnate li kako suzbijati štetnike u skladištima? (2)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.